Alles over de Macbook accu lees je hier

Je Macbook batterij vervangen, wellicht heb je dit al eens gedaan of laten doen. Hoe weet je wanneer de batterij aan vervanging toe is? Dat lees je in dit artikel. Ook zul je erachter komen welke batterijen er zijn en wat het risico is als je de batterij niet op tijd vervangt. Er is namelijk een serieus veiligheidsrisico aan verbonden waardoor het zeker goed is om dit artikel aandachtig door te nemen voordat je het besluit daadwerkelijk te gaan doen.

Herken een slechte batterij

Zodra je Macbook steeds sneller leeg raakt en mogelijk zelfs afhankelijk wordt van de oplader, mag je er vanuit gaan dat de accu slecht begint te worden. Hoeveel capaciteit de batterij nog heeft, is trouwens ook op te zoeken op je apparaat zelf. Zoek hiervoor naar het systeemoverzicht in de instellingen. Vervolgens druk je op “voeding” en dan ga je naar “volledige laadcapaciteit”. Hieruit is ook op te maken of de batterij nog goed functioneert. Soms geeft de Macbook zelf een melding. Er komt dan te staan “vervang spoedig”, “vervang nu” of “onderhoud vereist”. Als je zo’n melding te zien krijgt, weet je dat het niet helemaal goed zit met de accu.

Veiligheidsrisico

Het niet op tijd vervangen van de batterij vormt ook een serieus veiligheidsrisico. Een versleten batterij kan opzwellen en zelfs ontploffen. Dit is gevaarlijk voor jezelf en is ook niet al te best voor de laptop. Gelukkig is het er wel een manier om dit opzwellen te herkennen. De batterij zal tijdens het opzwellen tegen de touchpad beginnen te drukken. Je touchpad zal hierdoor mogelijk niet meer goed werken en dat is dan dus rede genoeg voor jou om na te denken of de batterij misschien niet aan vervanging toe is. Uiteindelijk kan de touchpad zelfs barsten door een te hoge druk van de batterij.

Soorten batterijbevestigingen

Je laptop kan drie verschillende batterijbevestigingen hebben. De batterij kan in een omhulsel zijn geklikt. Deze batterij kan je zo uit de laptop halen. Dit wordt gezien bij de oudere modellen. De wat nieuwere modellen hebben een batterij die vastgeschroefd zit in het omhulsel en zijn dan ook moeilijker te verwijderen. Tot slot heb je batterijen die in het omhulsel zijn vastgemaakt door middel van schroefjes en een laagje lijm. Deze batterijen zijn het moeilijkst te vervangen, maar het is zeker mogelijk.

Let dus op de signalen van een slechte accu zodat het opzwellen van de batterij kan worden voorkomen. Verder zijn er verschillende soorten batterijbevestigingen die elk op een andere manier vervangen dient te worden.