Multiplayer games, dit zijn de redenen dat het zoveel gespeeld wordt

Als je op Ubisoft Store, Steam of een ander platform kijkt zul je zien dat multiplayer spellen heel erg veel gespeeld worden. Ikzelf ben altijd een fan geweest van singleplayer spellen maar mijn meest gespeelde spel is Dota 2. Er zijn goede redenen waarom multiplayer spellen veel meer gespeeld worden dan singleplayer spellen. Eentje is bijvoorbeeld dat sommige multiplayer spellen iets bieden wat je niet in singleplayer spellen kunt spelen. Je kent Kingdoms of Amalur: Reckoning misschien niet maar het is vaak beschreven als een singleplayer MMO. En tegelijkertijd als een super saai spel. Dus er is iets aan multiplayer spellen, een bepaalde magie dat mensen aantrekt.

Ze zijn sociaal, duh

Bij multiplayer games is het sociale aspect heel belangrijk. Je kunt zeggen wat je wilt maar mensen zijn sociale wezens die graag in groepen zijn. Zelfs mensen die veel alleen willen zijn kunnen op de lange duur niet zonder sociale interactie. Het genot van een fijne sociale interactie is veel diepgaander dan de meer simpele dopamine shots die je krijgt van singleplayer spellen. Ik vind het leuk om in een spel een missie te halen. Maar als ik die missie haal door wekenlang de missie voor te bereiden met tientallen andere mensen waarbij we echt moesten samenwerken voelt het nog veel beter.

Ze zijn competitief

Mensen zijn niet alleen sociale wezens maar ook competitive wezens. Ik zou zelfs zeggen dat de twee altijd verbonden zijn met elkaar. Alleen als je aardig gevonden wilt worden door anderen is er een zekere waarde te vinden in het beter zijn dan anderen. Door een ander te verslaan in een spel verdien je waardering en respect. Iets wat soms mist in het leven van mensen. Soms kan dit jammer genoeg de verkeerde kant opgaan. Dan heb je iemand die andere mensen verslaat en er gemeen bijdoet omdat ze zichzelf niet goed voelen. Dat noemen we toxic gedrag en hoewel iedereen zijn best doet om het te voorkomen gaat dat heel lastig.