Wat betekent de term kosten per pagina?

printers

Inktcartridges kunnen onderling heel erg verschillen. Hierbij gaat het niet alleen over de afmetingen en het gewicht. Ze kunnen ook nog eens verschillende hoeveelheden inkt bevatten. Dit komt door de fabrikant en door de verschillende producten. Er is een ding wat altijd gelijk blijft en dat zijn de kosten per pagina.

Dit wordt ook wel paginaopbrengst genoemd. Dit houdt in het aantal pagina’s wat je met een cartridge af kan drukken voordat je deze moet vervangen. Dit aantal is niet per cartridge 100 % nauwkeurig. Wel geeft het een goed beeld van het aantal afdrukken wat met een enkele cartridge gemaakt kan worden.

cartridge

Hoe bereken je de kosten per pagina?

De term kosten per pagina wordt ook wel CCP genoemd. Deze afkorting komt uit het Engels en staat voor Cost Per Page. Deze wordt gebruikt om het aantal afdrukken per cartridge te kunnen berekenen. Dit gaat als volgt in zijn werk:

Ten eerste neem je de kosten van de cartridge. Deze deel je vervolgens door het aantal pagina’s wat door deze cartridge kan worden afgedrukt. Zo kom je aan de paginaopbrengst. Dit bereken je op deze manier:

Als voorbeeld nemen we de HP 63 inktcartridge. We gaan hierbij uit van een aankoopprijs van 20,99 euro voor een standaard zwarte cartridge. Deze HP 63 cartridge heeft een opbrengst van 190 pagina’s.

Nu gaan we die 20,99 delen door 190. De uitkomst hiervan is 11. We hebben nu berekend dat iedere geprinte pagina dus per stuk 11 ct kost. De kosten kunnen onderling heel erg variëren. De prijzen per pagina schommelen zelfs zo sterk dat deze tussen de 1 en 20 ct per pagina uit kunnen komen.

Kosten per pagina zo laag mogelijk houden

Het spreekt natuurlijk vanzelf dat men over het algemeen de kosten per pagina zo laag mogelijk wil houden. Hier zijn een aantal manieren voor. Kies je over het algemeen voor cartridges van bekende merken zoals HP, Canon, Brother, Epson en Samsung dan zal je al snel ontdekken dat deze een hoge aanschafprijs hebben.

Wil je dus besparen op je kosten per pagina, dan kan je er ook voor kiezen om huismerk cartridges aan te schaffen. Hierbij hoef je niet voor de merknaam te betalen wat al aanzienlijk in de aankoopprijs scheelt.

Deze huismerk cartridges kunnen gebruikt worden in printers van de bekende merken. Wel is het heel belangrijk dat je, net als bij de keuze voor een merk cartridge, goed kijkt of je wel de juiste cartridge voor jouw merk en type printer koopt.

Ook een huismerk cartridge past net zo goed in je printer als een originele. Door te kiezen voor huismerk bespaar je niet alleen op de aankoopprijs. Het is namelijk zo dat deze huismerk cartridges ook nog eens flink wat meer inkt bevatten dan cartridges van de grote merken.

Hierdoor bespaar je dus niet alleen op de aanschaf maar doordat er meer inkt in zit print je ook nog meer pagina’s. Zo kan je heel eenvoudig de kosten per pagina heel eenvoudig laten dalen.